Çin, Japonya’ya sert bir uyarıda bulunarak Tokyo’nun Çinli firmalara çip üretim ekipmanlarının satışı ve bakımı konusunda ek kısıtlamalar getirmesi halinde önemli ekonomik misillemelerle tehdit etti. Bu hamle, Çin’in gelişmiş yarı iletken teknolojisine erişimini kısıtlamak için devam eden ABD öncülüğündeki çabaları karmaşıklaştırıyor. Görüşmelere aşina kaynaklara göre, Japon yetkililer son toplantılarda üst düzey Çin temsilcileri tarafından olası sonuçlar hakkında bilgilendirildi.
Japonya’daki temel endişelerden biri , Pekin’in yeni yarı iletken kısıtlamalarına Japonya’nın otomotiv üretimi için gerekli olan kritik minerallere erişimini keserek yanıt verebileceği endişelerini dile getiren Toyota Motor Corp. üzerindeki potansiyel etkidir . Japonya’nın çip politikasında önemli bir oyuncu olan Toyota, Kumamoto’da Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. tarafından geliştirilen yeni bir çip kampüsüne büyük yatırım yaptı. Bu yatırım , doğrudan yeni ihracat kontrollerinden etkilenecek olan Tokyo Electron Ltd. ile birlikte otomobil üreticisinin Japonya’nın yarı iletken stratejisi üzerindeki önemli etkisinin altını çiziyor .
ABD, Japonya’ya Çin’e gelişmiş çip yapım araçlarının ihracatına daha sıkı kısıtlamalar getirme çabalarına uyum sağlaması için baskı yapıyor. Amerikalı yetkililer ayrıca, özellikle Çin’in geçen yıl galyum ve germanyum gibi temel elementlere ihracat kısıtlamaları getirmesinin ardından, kritik minerallerin yeterli tedarikini güvence altına almak için Japon mevkidaşlarıyla görüşmelerde bulundu. Bu tür endişelerin tarihi emsali, Çin’in bir toprak anlaşmazlığı sonrasında Japonya’ya nadir toprak ihracatını geçici olarak durdurduğu 2010 yılına kadar uzanıyor.
Bu hamle, Japonya’nın elektronik sektöründe önemli bir aksama yarattı ve Çin mineral ithalatına aşırı bağımlılığın potansiyel risklerini vurguladı. Çeşitlendirme çabalarına rağmen, Japonya benzer eylemlere karşı savunmasız kalmaya devam ediyor. Tokyo Electron, Lasertec Corp. ve Disco Corp. gibi Japon çip ile ilgili şirketlerin hisseleri , Çin-Japonya çatışması olasılığına dair raporların ardından düşüş gösterdi ve bu da piyasanın artan gerginliklere karşı hassasiyetini gösteriyor.
Japonya’daki bazıları ABD’nin jeopolitik stratejilerini körü körüne takip etmeye karşı çıkarken, Joe Biden yönetimi yıl sonuna kadar Tokyo ile bir anlaşmaya varma konusunda iyimserliğini sürdürüyor. Ancak ABD, Washington’ın Amerikan teknolojisi içeren ürünlerin dünya çapında satışlarını kontrol etmesine izin veren Yabancı Doğrudan Ürün Kuralı’nın (FDPR) kullanımını dışlamadı, ancak diplomatik bir çözümü tercih ediyor.
Yaklaşan ABD başkanlık seçimi ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın beklenen istifası, herhangi bir anlaşmanın zamanlamasına daha fazla belirsizlik katıyor. Bununla birlikte, ABD yetkilileri Tokyo hükümetinin politika için geniş bir fikir birliği oluşturduğuna inanıyor ve bu da müzakerelerde sürekliliğin sağlanmasına yardımcı olmalı.